Start Omhoog

Duitse roep om nog scherpere wapenwet

Bart Dirks
Volkskrant 29 april 2002

ERFURT/SUHL - Na de bloedige schietpartij in Erfurt roepen Duitse politici om strengere
regels voor wapenbezit. De 19-jarige schutter had zijn wapens op legale wijze aangeschaft.

Verscheidene politici in Duitsland hebben na het bloedbad afgelopen vrijdag op een gymnasium in Erfurt gepleit voor verdere verscherping van de wapenwet. Ook klinkt de eis om de naar schatting twintigduizend schietverenigingen aan strengere controles te onderwerpen. De afgelopen vrijdag door de Bondsdag aangenomen wapenwet voorziet daar niet in.

Robert Steinhäuser, de van school gestuurde jongen die in Erfurt zestien mensen en zichzelf doodde, leerde richten bij schietclub Domblick en bij een politieschietvereniging. Volgens de politie kreeg hij vorig jaar oktober een vergunning om wapens te kopen. Minister-president Vogel van de deelstaat Thüringen zei dat de schietclubs niet algemeen verdacht mogen worden gemaakt. 'Maar na de verschrikkelijke daad van vrijdag moeten we de wapenwet zeker nog eens nauwgezet bekijken.'

Zo'n 2,5 miljoen Duitsers zijn lid van een schietvereniging. Samen bezitten ze zeven miljoen legale wapens die ze thuis mogen bewaren. Volgens Vogel vuurde Steinhäuser in een kwartier veertig kogels af. 'De meeste slachtoffers heeft hij in het hoofd geraakt. Hij was overduidelijk een getrainde schutter.'

Edmund Stoiber, de kandidaat-bondskanselier van de CDU/CSU, heeft na de schietpartij gepleit voor minder gewelddadige speelfilms op televisie. Ook wil hij een verbod op gewelddadige videospelletjes. Volgens de politie was Steinhäuser een fanatiek speler van dit soort spelletjes.

Dat de jongen voor de tweede keer niet mocht meedoen aan het eindexamen en dat de prestatiedwang op Duitse scholen groot is, mag volgens velen geen vanzelfsprekende verklaring zijn voor zijn daad. Een raadsel is wel hoe hij een halfautomatisch vuurwapen kon bezitten. Specifieke sportwapens zijn alleen toegestaan als er ook wedstrijden mee worden gespeeld. Zelden wordt met dit kaliber op kleiduiven geschoten.

De Deutsche Schützenbund (DSB), de koepelorganisatie van zestienduizend verenigingen en 1,5 miljoen leden, kent geen wedstrijden voor dit soort wapens. Maar volgens DSB-voorzitter Josef Ambacher is die vraag irrelevant.

De moorden zijn niet gepleegd met het zeldzame halfautomatische wapen, maar met een doorsnee model pistool. De Duitse schietsportwereld is zwaar aangeslagen door het bloedbad op het gymnasium in Erfurt. Uitgerekend dit weekeinde werden in Suhl, zeventig kilometer van Erfurt, de 51ste Deutsche Schützentage gehouden. Het kampioenschap, waaraan ruim tweeduizend schutters van zeventig jacht- en sportschietverenigingen deelnamen, werd zaterdag geannuleerd.

'De gebeurtenis in Erfurt is een absolute catastrofe voor ons', zegt de directeur van het Wapenmuseum in Suhl. 'Het risico bestaat dat de schietsport helemaal wordt verboden.'

 

Start Omhoog