Start Omhoog

Platform tegen geweld wil grenzen aan vrijheid

Wegener Dagbladen, 30 september 2000

DEN HAAG (ANP) – Een maatschappij die paal en perk wil stellen aan geweld, moet grenzen stellen. De nadruk op vrijheid is soms wel erg groot, zei voorzitter W. Deetman van Platform tegen geweld op straat gisteren tijdens de Dag tegen het geweld.

Deetman keerde zich in zijn toespraak tegen ,,de vrijheid om overal slag- en steekwapens te kunnen kopen, de vrijheid om altijd en overal alcohol te kunnen kopen of drinken en de vrijheid om altijd en overal de meest gewelddadige of schokkende films te kunnen zien."

Het platform tegen geweld op straat maakt zich volgens Deetman zorgen over het hiaat tussen de opvoeding thuis en de opvoeding op straat. ,,Het is soms alsof de zorgvuldigheid die in school en gezin wordt nagestreefd, teniet wordt gedaan door het hedendaagse publieke klimaat van alles kan, alles mag, ja zelfs alles moet." Deetman opende met zijn toespraak het Haagse deel van de dag tegen geweld. De dag was eerder in Amersfoort begonnen.

De stichting tegen Zinloos Geweld begon gisteren een actie tegen agressie in het verkeer. Speciale Stop-agressie-stickers voor auto, fiets, brommer en motor zijn een eerste stap op weg naar de mentaliteitsverandering die de stichting wil. Bij de actie hebben zich onder andere openbaar vervoerbedrijf, organisaties tegen geweld en de verkeersveiligheidsorganisatie 3vo aangesloten.

Huiselijk geweld

In Rotterdam werd gisteren een telefonisch steunpunt geopend tegen een andere vorm van geweld: thuis.,,Iedereen praat altijd over geweld op straat, dat valt op. Maar ik denk dat er achter de voordeur nog veel meer geweld plaatsvindt. Het zou me niets verbazen als geweld op straat een gevolg is van geweld thuis’’, zei de Rotterdamse wethouder S. Korthuis bij de instelling van het Steunpunt ‘Geweld achter de voordeur’ van Vrouwenopovang Rotterdam. Rotterdam heeft in het collegeakkoord in 1998 besloten extra aandacht te geven aan huiselijk geweld.

 

Start Omhoog