Start Omhoog

Voetballers geven les op school

Over normen en waarden

Wegener Dagbladen, 23 juni 2001

Den Haag (ANP) – Alle Nederlandse profvoetballers krijgen op termijn een bijbaantje in het onderwijs. Op het moment sturen al zes betaald-voetbal-organisaties (BVO’s) hun contract spelers geregeld naar een basisschool in de omgeving om daar met kinderen te praten over normen en waarden.

Binnen drie jaar doen alle 36 clubs in het betaald voetbal mee aan een project De Held. De KNVB, de voetbalclubs en het ministerie van VWS zijn enthousiast over het initiatief van stichting De Held. VWS steunt het plan met 600.000 gulden. Dat heeft project leider D. Hooimeijer gisteren bekend gemaakt. Hooimeijer gaf tijdens een KNVB-bijeenkomst in het stadion van ADO Den Haag uitleg over zijn plannen. Profvoetballers zijn helden voor de kinderen, betoogde Hooimeijer. Als zij met de leerlingen praten over onderwerpen als pesten racisme en respect voor elkaar, heeft dat erg veel effect. ,,Kinderen vertellen soms hele persoonlijke dingen als er een voetballer van bijvoorbeeld Ado voor de klas staat", zegt Hooimeijer. 

Coryfeeen als tv-presentator Umberto Tan, voetbal trainer Mark Wotte en burgemeester Deetman van Den Haag hebben meegewerkt aan een video over het project. De band is onderdeel van een grotere promotiecampagne, die in september van start gaat. De spelers van Roda JC FC Utrecht VVV, Cambuur Zwolle en Den Haag doen inmiddlels mee aan het project. Deze clubs sturen twee keer per week twee selectie spelers naar een bassischool. Voor het eind van 2001 doen ook NEC, NAC en FC Twente mee. 

In het project is een belangrijke rol weggelegd voor het welzijnswerk in de verschillende steden. Deze instellingen organiseren het contact tussen de voetbalclubs en de scholen. Hooimeijers plan sluit naadloos aan op initiatieven van de clubs, de KNVB en het ministerie van VWS om het voetbalvandalisme te bestrijden. Op de bijeenkomst maakte de KNVB bekend dat inmiddels ruim de helft van de gemeenten net een BVO mee doet aan een zogenaamde sociaal preventief publieksbeleid. Daarin werken club, politie jeugdwerk scholen en supportersverenigen samen bij het bestrijden van zaken als racisme en vandalisme rond het voetbalveld. Tegen het eind van 2002 hoopt de KNVB bijna alle voetbalclubs en gemeenten hiermee bezig zijn.

 

Start Omhoog