Start Omhoog

Zelfs bij de F-jes wordt al geknokt.

KNVB bezorgd over toenemend geweld in jeugdvoetbal

Door Wietse Dijkstra in Wegener Dagbladen, 15 september 1999

ROTTERDAM – De eerste slachtoffers van geweld in en om voetbalvelden hebben zich al weer in het ziekenhuis gemeld. de politie was al meerdere malen ter plekke en de tuchtcommissies van de KNVB komen reeds om in het werk. Kortom, het voetbalseizoen bij amateurs is begonnen. Tragisch dieptepunt in de gewelddadigheden op de voetbalvelden vormde afgelopen zaterdag een incident bij de wedstrijd Activitas B1 – SMV Hillegersberg B1 in Rotterdam, waar een 70-jarige opa van een van de spelertjes bijna werd doodgeschopt. Even treurig is echter de constatering dat de start van het voetvalseizoen niet veel anders is verlopen dan vorig jaar.

Hoewel nog niets is te zeggen of het aantal geweldplegingen zal toenemen of afnemen, belooft de start weinig goeds. In hetzelfde weekeinde waarin bij Activitas bijna een dode viel, werd een speler van Excelsior’20 het ziekenhuis in geschopt. Een week eerde werd een leider van een E1-elftal gemolesteerd en weer een week daarvoor ontaarde een bekerwedstrijd tussen twee A1-teams in een massale vechtpartij. En afgelopen weekeinden vielen er in Ede klappen na de wedstrijd tussen DTS’35 A1 – AGOVV A1.

Volgens Jan Koster van de afdeling tuchtzaken van het KNVB-district West IV (de regio Rotterdam), gaat het vooral bij de jeugd steeds vaker mis. ,,Daar neemt het geweld hand over hand toe. Vooral bij wedstrijden tussen selectie-elftallen, de A1, B1, C1. Vorig jaar hadden we zelfs een wedstrijd bij de F’jes die uit de hand liep. Spelertjes van zo’n jonge leeftijd staan daar natuurlijk buiten. Daar zijn het vaak de ouders langs de lijn die dat veroorzaken." ,,De tuchtcommissie is er niet op gebouwd alles mondeling te behandelen. Moet ik hier dan elke avond tegenover die ventjes gaan zitten?" Die ventjes maken zich volgens Koster meer en meer schuldig aan verbaal geweld (‘schrikbarende toename’) en onderlinge agressie. ,,De maatschappij ontspoort. Er wordt weinig van elkaar getolereerd. De jeugd van 14 tot 20 jaar heeft zeker niets beters te doen."

Jacpues van Kroon, de districtmanager van West III en IV (de provincie Zuid Holland) vindt dat de KNVB zich niet moet verschuilen achter de stelling dat het hier om een maatschappelijk probleem gaat. ,,Het is een beetje goedkoop om het daarmee af te doen. De KNVB zal toch moeten proberen een omslag te bewerkstelligen." De bond kan dat niet alleen, weet Van der Kroon. De verantwoordelijkheid voor het gedrag van spelers en plubliek ligt in eerste instantie bij de club. Maar als die daar niet mee kan omgaan, helpt de bond graag een handje. ,,Als verenigingen geen maatregelen nemen tegen mensen die zich misdragen, roepen wij ze tot de orde. Daar zijn we tegenwoordig heel alert op. Ik denk dat de middelen die we hebben adequaat zijn. Wij kunnen tenslotte zeggen 'er wordt niet gevoetbald’ We kunnen elftallen, en in het ergste geval zelfs complete verenigen uit de competitie halen. Spelers kunnen we voor maximaal 5 jaar schorsen. De zwaarste straf is royeren; dan mag je je hele leven nergens meer voetballen."De laatste vonnis is voor zover Van der Kroon weet één keer geveld. Vorig jaar werd een voetballer van een Rotterdamse club betrapt toen hij onder een andere naam speelde terwijl hij voor vijf jaar geschorst was. Hij kan het voortaan vergeten. Probleem is alleen, hoe controleer je zoiets? Voetballen onder een andere naam is met name bij de lagere elftallen een koud kunstje.

Spelerskaarten

Herinvoering van spelerkaarten als legitimatiebewijs zou kunnen helpen. Van der Kroon: ,,Ik ben een voorstander van spelerskaarten, maar de clubs niet. Men wil van alles, maar als puntje bij paaltje komt, haken ze af. De discussie over legitimatie is nog steeds volop gaande en wordt steeds actueler. Probleem is ook dat de hele operatie zo’n drie miljoen gulden lost. Misschien zouden we het alleen in de grote steden moeten invoeren, want ik denk dat het aantal geweldplegingen daar het hoogst is." Met het actieve bondsbeleid is overigens al wel succes geboekt. Het aantal molestaties van scheidsrechters is gedaald. Van der Kroon: ,,Wij zijn begonnen met een molestatie-commisie. Die zijn er nu in heel Nederland. Clubs waar het mis ging, hebben we meteen tot de orde geroepen. We zijn trots op de resultaten die we geboekt hebben, al moet je maar afwachten of de daling doorzet."

 

Start Omhoog