Start Omhoog

Vaak geen diploma of werk, wel betrokken bij criminaliteit

Veel Antilliaanse jongeren ontsporen

Door Frank Renout en Daan van de Staaij

[Bron verloren gegaan; waarschijnlijk Trouw, wsl 2001]

Rotterdam - Een kwart tot de helft van alle Antilliaanse jongeren in Nederland vertoont problematisch gedrag. Ze doen het slecht op school, vinden moeilijk een baan, plegen misdrijven of horen bij een harde kern van zware criminelen.

Dit blijkt uit een eerste inventarisatie van deze groep jongeren in de zeven gemeenten waar de meeste Antillianen wonen. De steden pleiten voor een strengere registratie van alle Antillianen en Arubanen die naar Nederland komen. Ook moet Justitie informatie geven over criminele antecedenten. Zo hopen de steden meer greep te krijgen op de risicojongeren.

In de zeven `Antillianen'-gemeenten wonen zo'n 44.000 Antillianen en Arubanen (op 110.000 in heel Nederland). Van hen zijn er bijna 20.000 tussen de 12 en 34 jaar oud. Volgens schattingen van de gemeenten zorgen zo'n 4000 tot 10.000 van deze jongeren voor problemen.

,,Binnen deze groep is er sprake van een harde kern die niet alleen voor zichzelf maar ook voor de rest van de maatschappij buitenproportioneel veel overlast veroorzaakt'', aldus het rapport. Exacte cijfers kunnen de onderzoekers niet geven omdat maar heel beperkt wordt geregistreerd op afkomst en velen geen vaste woonplaats hebben. In Rotterdam en Nijmegen blijkt wel 50 procent van de Antillianen zonder diploma van school te gaan. In alle steden is gemiddeld 20 procent van de groep werkloos.

De gemeenten hebben de probleemjongeren in kaart gebracht op verzoek van minister Van Boxtel (Integratiebeleid). Die stelde vorig jaar 24 miljoen gulden beschikbaar voor de zeven steden, op voorwaarde dat ze in kaart zouden brengen welk beleid ze nu voeren, en voor wie precies. Deze zogeheten `nulmeting' moet het mogelijk maken na te gaan of er vooruitgang wordt geboekt.Een groot probleem vormen de `zwervende' jongeren, die tussen de verschillende steden pendelen. Vrijwel alle gemeenten zeggen moeite te hebben met hun preventiebeleid doordat ze geen greep hebben op deze groep. ,,Men laat zich vaak niet registreren, is binnen Nederland mobiel en wil, soms door middel van criminaliteit, in Nederland snel geld verdienen.''

 

Start Omhoog