Start Omhoog

Lees meer over dit onderwerp

In haar boek 'Van top tot teen', Uitgeverij De Arbeiderspers, Amsterdam, verhaalt Emmanuelle Arsan haar herinneringen uit haar kinderjaren
Toen ik zes jaar was, was mijn zusje vier. Ondanks het leeftijdsverschil hadden we dezelfde voorkeuren en dezelfde verlangens. Ik herinner me nog heel precies dat het verlangen dat ons het meest in beslag nam de begeerte was om vrouwelijke geslachtsorganen, pussies, te zien. We hadden gelegenheden te over om ons liefste verlangen te bevredigen.

Guus Harms in televisieprogramma De Eerste Keer: "Ik heb op mijn negende voor het eerste gevreeën en ik genoot ervan"; Bron: Gay Krant 404, 18 februari 2000.
Op 16 februari ging de televisieserie De Eerste Keer van start. In deze vierdelige reeks blikken wekelijks drie oudere en jonge mensen terug op hun eerste seksuele ervaring. In de aflevering die op 1 maart wordt uitgezonden komt modeontwerper Guus Harms aan het woord. Hij doet een verrassende onthulling: "Op mijn negende deed ik het met de dokter die bij ons inwoonde."
Hoe oud? "Ja lieve kind, dat heb je goed gehoord. Negen jaar. Maar het was mijn eigen keuze en het was nog lekker ook." Met deze woorden legt Guus Harms datgene uit, waar hij ook in het programma geen doekjes om windt. In de tijd van zijn eerste seksuele ervaring woonde de inmiddels 76-jarige oud-kledingontwerper op Java, waar hij ook geboren is. "Het was daar destijds heel gewoon om op jonge leeftijd de liefde te bedrijven.

Maar vier jaar. Uit de Achterwerk van de VPRO-Gids, september 2000
Ik voel me de laatste tijd zo kut, omdat ik een vriend heb. Hij is heel lief en zo, maar we verschillen vier jaar van leeftijd. Ik ben 14 en hij is 18. We zien elkaar regelmatig, maar alles, echt alles moet stiekem. Nooit kan ik gewoon even naar zijn huis om gewoon effe te praten met zijn ouders. Dat gaat niet, want ja hoor, mijn ouders werken weer eens tegen! En waarom? Ja, ik weet heus wel dat ze het allemaal zo goed bedoelen, alleen het komt zo rot hun strot uit! `Maar meisje van me', zeggen ze dan, `zo'n oude vriend dat is toch niet goed; vroeger, in mijn tijd...'

'Mischa's koorts' van Apeldoornse schrijver Gerard van Emmerik: Een zuivere liefde tussen jongen en man , door Hans Warren, in Deventer Dagblad 16 januari 1998
Van Emmerik schreef een knappe roman over de zuivere liefde tussen een jongen en een man, over een verhouding die zo bijzonder is dat die geen banale aandacht verdraagt, over de onoverbrugbare kloof tussen ouders die willen beschermen en kinderen die willen ontdekken.

'Ik denk aan niks anders dan seks. Ben ik gefrustreerd?' Door Jantien de Boer, Wegener Dagbladen, 16 oktober 1999
Over seks praat je niet meer met je ouders. Seksvragen stuur je naar de jongerenbladen. 'Lieve Mariëlle. Ik denk aan niets anders dan seks. Ben ik nu gefrustreerd?' Of:, Ik ben bang dat ik niet klaarkom als ik met mijn vriend naar bed ga'. De problemenrubrieken in jongerenbladen als Break Out, Yes, Fancy en Webber draaien bovenal om bedavonturen.
De openheid in de jongerenbladen heeft niet tot gevolg dat jongeren topatleten zijn geworden in bed. Seksuloge Hilde van de Ploeg: ,,Ze beginnen nog altijd het begin".
In 1995 bleek dat tussen de eerste zoen en de eerste gemeenschap van jongens 4,9 jaar zit. Meisjes wachten na hun eerste zoen nog altijd 3,4 jaar met 'complete seks'. Daarnaast bleek afgelopen maand uit een onderzoek in opdracht van condoomfabrikant Durex dat vier op de tien jongeren tussen de 16 en 21 nog maagd is.

Kwart Nederlanders trouw aan één sekspartner. ANP, 2000
Op seksueel gebied is de Nederlander er vroeg bij. Nederlandse jongeren zijn gemiddeld 17,4 jaar wanneer zij voor het eerst met iemand naar bed gaan, ruim een half jaar jonger dan het internationale gemiddelde van 18,1. Maar Amerikanen beginnen er het vroegste aan (16,4 jaar).

Seksuele rijpheid blijft stabiel maar seks komt steeds vroeger; Pubers en seks, door Anja Vink in NRC 23 december 2000
Het laatste Nederlandse groeionderzoek laat zien dat de leeftijd waarop kinderen puber worden sinds 1980 niet meer daalt. Maar de eerste seks vindt steeds vroeger plaats.

'Seksuele ervaring maakt jongeren liberaler'; Janny Rademakers over kinderseksualiteit, door Martijn P.N. van Kerkhof, in 0-25, oktober 1999, p 18 ev
Onderzoeker Jany Rademakers: 'Ik denk dat jongens er grote behoefte aan hebben met een man over de invulling van hun mannelijkheid te praten.' - Nederlandse jongeren hebben een jaar of veertien de tijd om te experimenteren met hun seksualiteit.
'Ik sluit niet uit dat jongens van nature meer gericht zijn op seks'
'Kinderen hebben ontegenzeglijk seksuele gevoelens. Mensen willen daar vaak niet aan. Maar de drie grondelementen van seksualiteit - gender, intimiteit en lichamelijkheid - blijken ook van groot belang in het leven van kinderen,' stelt Rademakers, onderzoeker bij het Nederlands Instituut voor Sociaal Seksuologisch Onderzoek (NISSO). 'Al vroeg gaan kinderen op zoek naar de verschillen tussen jongetjes en meisjes. Allerlei spelletjes bedenken ze daaromheen. Dat is het eerste element. We weten ook allemaal dat intimiteit essentieel is voor kinderen. Geknuffeld worden is voor hen net ze belangrijk als eten en drinken.'

Pardoen, Justine, ‘Intiem zijn met je kind voor eigen lustbeleving is fout’, in: Trouw, Ouders On Line
Kleine kinderen zijn enorm gefascineerd zijn door hun geslachtsdelen. Ze friemelen eraan. Bij zichzelf of bij elkaar. Kan geen kwaad, zeggen de deskundigen. En dat vinden ook de meeste ouders. Maar friemel je als ouder zelf ook mee?
Lees het artikel in het archief van  

Marneffe, Catherine, 'Kind in Nood', het gevecht op leven en dood van Catherine Marneffe, in: HUMO nr 2951/14, 254 maart 1997, door Ingrid de Bie.
"Dat is juist de grote leugen van die nee-boekjes, want kinderen mogen niet nee zeggen. Ze mogen niet nee zeggen als hun ouders overdrijven, klappen uitdelen of autoritair zijn. Ze mogen niet nee zeggen tegen een onderwijzeres die lastig is, veel roept en hen aan de oren trekt.
Kinderen moeten volwassenen altijd gehoorzamen, behalve bij misbruik, dan moeten ze nee zeggen. Dat schept natuurlijk enorm veel verwarring."

Voorzichtige verkenningen van de grens tussen gewenste en ongewenste intimiteit, door dr Frans E.J. Gieles; Samenvatting van een voordracht voor de Vlaamse Vereniging van Orthopedagogen, Gent, 24 november 1995; In: tOKK, 
Tijdschrift voor Orthopedagogiek, Kinderpsychiatrie en Klinische Kinderpsychologie,
22-3, September 1997

Men noemt heden ten dage al heel snel iets "seksueel", terwijl het nog maar de vraag is of dit als zodanig bedoeld en beleefd is. Ik zeg dus daarentegen: "Ga niet seksualiseren wat niet als zodanig bedoeld en beleefd is." Juist de seksuologen doen dit. Zij 'turven' gedrag van kinderen, netjes per sexe en leeftijd en met percentages en al, zodat je kunt zien of bepaald seksueel gedrag al dan niet 'normaal' is. [...]
Juist in de huidige samenleving wordt veelvuldig iets als seksueel benoemd dat niet als zodanig bedoeld en beleefd is. Dit gebeurt al door de enkele nog bestaande groep die pleit voor verruiming van de seksuele vrijheid van jongeren. Het gebeurt evenzo door degenen die dit idee te vuur en te zwaard willen bestrijden. Het gebeurt al zeker door de seksuologen en het is bon ton onder de hulpverleners. Ook de publieke opinie tendeert naar het resoluut scheiden van 'jeugd' en 'seks'. Het gevolg is dat opa's en oma's, ouders en leerkrachten... en groepsleiders voor de zekerheid maar flink wat afstandelijkheid in acht nemen

Een politiek debat dat de NVSH aangaat; Inleiding NVSH-studiemiddag Jongerenseks en Zedenwetten op 15 april 2000 te Haarlem. 
We gaan vanmiddag een moeilijk onderwerp aansnijden. Een onderwerp bovendien, waarbij emoties zeer hoog kunnen oplopen. De onderwerpen seksualiteit, jongeren en zeden zijn elk voor zich al zo veelomvattend dat het een aardige studie is je er goed in te verdiepen. Breng je ze in combinatie met elkaar en verbind je er ook nog eens het woord wet aan, dan moet je vrij zeker van je woorden zijn om daar iets zinnigs over te beweren. Wetgeving beoogt immers vast te leggen hoe de regels zijn en is dus allesbehalve vrijblijvend.

Lichamelijk genot en de oorsprong van geweld, Door James W. Prescott, Uit The Bulletin of The Atomic Scientists, november 1975, pagina's 10-20
De wisselwerking tussen genot en geweld bestaat eruit dat het ene het ander verhindert. Is er veel lichamelijk genot, dan is er weinig lichamelijk geweld. Is er veel geweld, dan is er weinig genot. Deze basispremisse van de somatosensorische theorie geeft ons de middelen om een wereld te scheppen van vreedzame, affectieve en samenwerkende individuen.

Normative Sexual Behavior in Children: A Contemporary Sample, William N. Friedrich, Jennifer Fisher, Daniel Broughton, Margaret Houston, and Constance R. Shafran, In: Pediatrics, 101 No. 4 April 1998, p. e9
Sexual behavior in children can cause uncertainty in the clinician because of the relationship between sexual abuse and sexual behavior. Consequently, it is important to understand normative childhood sexual behavior. [...]
A broad range of sexual behaviors are exhibited by children who there is no reason to believe have been sexually abused.

Start Omhoog