Start Omhoog

Schutter in school speelde graag het Columbine-game

Trouw 15 september 2006

De man die woensdag op een middelbare school in de Canadese stad Montréal een bloedbad aanrichtte, noemde zichzelf op internet de ’Engel des Doods’.

Volgens de politie blijkt uit zijn profiel op de binnen de gothic-scene populaire website vampirefreaks.com dat hij geobsedeerd was door geweld en de dood.

De schutter, die zelf door politiekogels om het leven kwam, was de 25-jarige Kimveer Gill, afkomstig uit de omgeving van Montréal. Hij schoot in de kantine van Dawson College de 18-jarige studente Anastasia DeSouza dood en verwondde negentien anderen. Zes van hen waren er gisteravond slecht aan toe, twee verkeren in kritieke toestand.

Gills internetprofiel verraadt een hartgrondige afkeer van andere mensen. De meesten vindt hij naar eigen zeggen ’waardeloos’. Hij vergelijkt het leven met een computerspel: „Je moet een keer doodgaan”.

Gills favoriete game: Super Columbine Massacre, een internetspel dat gebaseerd is op het bloedbad op een middelbare school in de Amerikaanse plaats Columbine in 1999. Over de manier waarop hij zelf wilde sterven zegt hij: „Als Romeo en Julia, of in een regen van kogels”.

Ooggetuigen vertelden de omroep CBC dat ze woensdag rond lunchtijd een lange dunne man met een hanenkam en gekleed in een zwarte regenjas en soldatenkistjes de kantine zagen binnenkomen. Hij begon direct in het wilde weg te schieten. Honderden studenten ontvluchtten daarop het gebouw. Anderen sloten zichzelf in klaslokalen op. In een halfuur tijd vielen volgens getuigen twintig schoten. Studenten vertelden dat de schutter doodsbange leerlingen achtervolgde door de gangen. De politie was al na drie minuten ter plaatse. Honderden agenten zetten het gebied af en doorzochten de school en de omgeving.

 

Start Omhoog